söndag 15 juli 2012

Chelsea Flower Show - Kontraster

Det vilda som ofta återkom i Show gardens på Chelsea Flower Show blev som vackrast när det kontrasterade mot det riktigt strama, återhållsamma.

Här nedan ser man tydliga exempel på det i The Brewing Dolphin Garden, min favorit. Här står det strikta i form av de välansade gräsmattorna, stenmurarna, pelarna och de formklippta buskarna i stark kontrast till de vilda ängsblommorna. Tack vare kontrasten blir det vilda inte för vilt utan i stället väldigt vackert. Eller som designern Cleve West själv uttrycker det i beskrivningen av sin trädgård:

The yew forms, representing the history, stability and creativity of Brewin Dolphin, stand like sentinels among a tapestry of herbaceous plants to create a sense of timelessness with a hint of mystery.



Så det är inte riktigt så enkelt som att låta sommarängen frodas hemma i sin egen trädgård. För att åstadkomma rätt effekt måste vi tydliggöra gränsen mellan det vilda och det strikta, och se till att hålla ordning på den strikta delen. Tydliga kanter mellan rabatter och gräsmatta, fyrkantiga stenbänkar mitt i ängsrabatten eller varför inte låta vatten kanta ängen (se nästa reportage)?

För att få till den rätta effekten ska man även tänka bort det traditionella sättet att arrangera rabatter med låga växter längst fram och höga bak. Om man gör på det sättet får man inte till den markerade övergången. Som man ser på bilderna ovan är blommorna här nästan lika höga allesammans, och de står blandat så att övergången syns tydligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar