lördag 13 februari 2010

Chokladmousse black & white

Min favoritdessert är helt klart chokladmousse. Här har jag gjort om och blandat lite bland klassiska recept (från Vår kokbok). Väldigt gott och uppskattat - fast väldigt mäktigt. (Receptet nedan för ungefär 4 portioner.)
Första delen är en mörk chokladmousse. Jag kokade här 5 msk socker, 4 msk kakao och 4 msk starkt kaffe/espresso i några minuter. Vispade sedan i 2 äggulor (ej kalla!) och lät det svalna. Vispade 2 dl grädde och rörde ner chokladblandningen i grädden. Sedan fördelade jag moussen i 4 glas.
Nästa del är en vit chokladmousse. Här smälte jag 100 g vit blockchoklad som jag sedan blandade med 1 dl vaniljkesella. Vispade 1 dl grädde som jag blandade med chokladblandningen. Sedan hällde jag den vita smeten ovanpå den mörka moussen.
Moussen fick sedan stå i kylskåp i minst en timme. Innan de skulle ätas garnerade jag med physalis, hallon och blåbär.
Till barnen, som sällan gillar vit chokladmousse, gjorde jag en specialare. Jag gjorde den nedersta delen som vanligt, men jag hoppade över den vita moussen. När vi skulle äta tog jag istället lite vaniljglass som jag tinade något och sedan vispade med elvisp en liten stund (för att få den rätta, krämiga konsistensen). Glassen la jag sedan ovanpå moussen, och garnerade med bär. På så sätt såg deras dessert likadan ut, men var lite barnvänligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar