söndag 28 augusti 2011

Begravningskrans


Mitt första professionella uppdrag blev en begravningskrans. Tanken med blommorna i kransen var att finna känslan av de tillfällen då vi främst träffade Gösta (som kransen var till), nämligen under sommaren ute på landet. Där växte mycket riddarsporre och rosor bland granarna.

Blommorna i kransen är först riddarsporre, sedan några dahlior som fokalblomma, efter det små rosa-vita minirosor som jag inte kunde motstå och som hämtar upp det rosa och det runda i dahliorna. Sist fyllde jag upp med lite daggkåpa (heter egentligen något annat). Den gröna basen på själva blomsterdelen var först murgröna för att ge formen, sedan pionblad som ytterligare förstärkte formen, efter det bladen från en japansk rönn (men de syntes till slut inte). Oasisen doldes av bladen från murgrönan och lite extra cypress.

Jag skapade handbuketter också för att lägga på kistan:

Jag sökte en del information om hur man binder en begravningskrans, men det var inte lätt att finna. Därför skriver jag här en egen beskrivning av hur det går till:
Man utgår från en krans med cypress (enklast). Kransen är en halmstomme som finns i storlekarna 50, 55 och 60 cm. Man kan binda cypressen själv, men till en mycket ringa kostnad kan man köpa en färdigbunden på Årsta partihallar (se nedan). Sedan köper man en oasisklump som ligger i ett plastgaller (kan inte beskriva det bättre). Oasisklumpen väter man först, och fäster sedan på kransen (mitt på längst upp) med hjälp av ståltråd. Sen är det bara att börja bygga på traditionellt sätt. En tumregel är att blommorna ska uppta en tredjedel av kransen. Enklast var att ställa upp kransen på något medan man binder. Jag fann en gammal gåvagn som barnen hade en gång i tiden - den passade perfekt.

Eftersom detta var mitt första professionella uppdrag, var vägen till den färdiga kransen var dock rätt lång, men väldigt spännande:
* Expandera bolagets verksamhet så att det inkluderade blomsterbindning
* Skaffa kundkort på Årsta partihallar och ta reda på hur det fungerade
* Rekognisera på Årsta partihallar för att förstå vilket utbud som fanns
* Diskutera med kunden om krav, önskemål och begränsningar
* Surfa på nätet för att förstå hur man binder en krans och vad som behövs
* Fundera över hur kransen skulle se ut (den kreativa delen av allt detta)
* Ta reda på hållbarheten hos möjliga gröna material i trädgården
* Köpa in krans, blommor och material
* Be någon skriva på banden
* Binda kransen (också en kreativ del)
* Se till att blommorna och kransen höll ända till begravningen
* Skicka faktura

Men allt fungerade bra. Tack vare mannens hjälp med bolaget, svärfars hjälp med banden och många diskussioner med säljarna på Årsta partihallar gick allt i lås.

tisdag 24 maj 2011

Dekoration med vatten

Ett väldigt enkelt arrangemang som barn brukar älska: Ett fat fylls med vatten. I det lägger jag en flytande ljushållare och ihåliga glaskulor i olika storlekar. Sedan dekorerar jag med lämpliga blommor, blomblad och blad som jag har hemma och som blir snygga när de flyter.

Förlovningsdag

Till vår 10-åriga förlovningsdag gjorde jag ett arrangemang med samma blommor som i min brudbukett. Jag gjorde arrangemanget på ett tårtfat, vilket lät blommorna hänga ner lite som en brudbukett. I arrangemanget finner ni hortensia, rosor, murgröna, vindruvor, chili och hypericum.

Nyårsdekorationer

Till nyår gjorde jag bordsdekorationer kombinerat med ljusstakar. Jag använde två av mina favoritblommor för blomsterarrangemang: freesia och nejlikor. Till det tog jag lite blandat grönt från krukväxter från mataffären.

Pärlschack

Efter att ha inspirerats av ett inslag på Filofix, byggde Albin och jag ett eget schackbräde med alla schackpjäser av pärlplattspärlor. Det tog sin lilla tid, och det gick åt nästan 10 000 svarta och vita pärlor (och några guldpärlor), men visst blev det snyggt?!




måndag 18 april 2011

Thailändskt tema


I helgen var det middag med thailändskt tema. Med hjälp av växter från mataffärerna satte jag samman det här bordsarrangemanget. Jag försökte välja blommor som liknar thailändska, och som höll sig i färgskalan lejongult-rödorange-cerise. Blommorna var väldigt svårarbetade, och jag tror inte hållbarheten var så hög, men jag är nöjd med utseendet.

fredag 4 februari 2011

Tulpaner, tulpaner, tulpaner...


Det är en härlig tid just nu! Efter julens alla tyngre blomsterarrangemang har nu tulpanerna invaderat oss. De är så härligt vårlika med sina gröna, krispiga blad, vackert böjda stjälkar och varierande vårlika färger. Blommorna är också vackra - min yngsta son kan aldrig hålla isär tulpaner och rosor, och det finns nog en anledning till det, de är rätt lika. Dessutom går de så bra att kombinera med många andra blommor och accessoarer. I buketten ovan (som jag fick av min syster) är de lila tulpanerna kombinerade med vaxblommor i samma nyans. Härligt!

Middagsbjudning med tulpaner

Inför en middagsbjudning tänkte jag för en gångs skull köpa en färdig bukett (dvs inte göra något eget). Men när jag såg floristens verk insåg jag att jag inte kunde låta bli. Floristen i affären hade verkligen misslyckats med buketten, och de hade dessutom slut på en del blommor. Jag gick då ner till ICA och kompletterade med fina vaxblommor. Sen gick jag hem och gjorde om buketten till ett arrangemang.

Resultatet är här nedan (även om bilden inte är av bästa kvalitet). Arrangemanget bestod av ljust rosa tulpaner, mörkt vinröda tulpaner, vita ranunkler, rosa vaxblommor, daggkåpa och läderblad.


Även om det tar lite längre tid med ett arrangemang än en bukett, så blir det ofta mycket bättre. I en bukett blir det blommorna som styr, medan i arrangemanget kan man påverka dem själv mycket mer, tycker jag. Om blommorna ska pryda ett middagsbord är det också många gånger bättre med ett arrangemang, då det ofta blir lägre än en bukett, och man ser det därför ovanifrån, vilket är den mest fördelaktiga vyn.